2015. október 31., szombat

Meg kell reformálnia minket az Istennek

Ezt az igehirdetés részletet a mai napon hallottam az evangélikus templomban, ahol ökumenikus istentisztelet volt.

"Kálvin János azt mondja: Isten Igéje tükör, fék és ösztöke számunkra.

A tükör, amelyben megláthatjuk önmagunkat, igazi valónkat. Az Isten szemén keresztül láthatjuk magunkat. Mindazt, ami jó, és mindazt, ami kevésbé kedves talán a szemünknek. 
Isten Igéje tükör számunkra, amelyben, mint ahogyan a tükör visszatükrözi a napfényt és el lehet vele tükrözni a sötét sarkokba is, bevilágít Isten igéje az Ige igazságával életünk sötét részébe is. Megláthatjuk ebben az Igében Istent. 
Isten Igéje tükör, mert teljességet mutat nekünk.

Isten Igéje fék, hogy ne éljünk a rosszal, hogy tudjunk megálljt parancsolni az életünkben. Isten Igéje figyelmeztessen, útjelzőtábla legyen nekünk: Eddig és ne tovább. Ne menj tovább, mert veszélyek leselkednek rád. 
Isten Igéje fék, hogy ne éljünk féktelen életet, hogy ne legyen az életünk gátlástalan élet. Gátak és fékek, ellensúlyok legyenek az életünkben. 
Isten Igéje fék, és azt kívánja tőlünk, hogy ne csak mint tiltást ismerjük meg ezt az Igét, de lássuk annak értelmét és lássuk annak célját is, hogy Isten féltőn szerető Istenként meg akar óvni minket, meg akar tartani ebben a világban.

Isten igéje ösztöke (ösztöke: egy hegyes bot volt, amellyel az igavonó állatokat ösztönözték arra, hogy induljanak el, hogy menjenek. Az ostor helyett használták). Isten Igéje így akar minket ösztönözni, biztatni, serkenteni arra, hogy  cselekedjük meg a jót, hogy a jó cselekvésében éljünk. Nemcsak tiltani akar, eltiltani bizonyos dolgokat az életünkben, figyelmeztetni, hogy mit ne tegyünk, hanem arra is biztatni akar újra és újra, hogy viszont mit tegyünk, mit cselekedjük és hogyan éljünk.

Először is azért fontos ez, mert magunktól nem feltétlenül erre törekednénk. Az életünk, az emberiség élete, története, a mi élettörténetünk is talán számtalan bizonysággal szolgál arról, hogy önmagunktól nem jut eszünkbe, nem szívesen tennénk a jót. Erre ösztönözni kell minket, erre biztatni kell az embert. Pláne, hogyha a jó alatt nem csak azt értjük, ami nekünk jó. Mert azt az ember szinte biztatás nélkül is megtalálja, hogy mi jó nekem, mi kedves a szívemnek, hogyan szeretnék élni a világban. Ezt könnyen meg tudjuk, megtaláljuk, erre szívesen odaadjuk, és ráfordítjuk energiánkat és minden képességüket, hogy megvalósítsuk a világban önmagunkat, ami nekünk jó. De az Isten mértéke szerint a jó nem ez. Nem csak ez. Nyilván Isten nem akar rosszat nekünk, de az ő mértéke szerint a jó nem egyenlő azzal, ami nekem személy szerint jó csupán. És arra viszont már biztatni, bátorítani, ösztönözni kell minden embert. 
Egymást is, magunkat is ösztönözni kell és Istennek biztatnia kell mindannyiunkat, hogy találjuk meg azt a jót, ami mindannyiunknak jó, amely nem egy önző cselekedet, amelyben az ember nemcsak önmagára gondol, amelyben nemcsak saját magát és saját céljait akarja megvalósítani, hanem másra is gondol. Gondol a másik emberre is, s minden gondolatát, célját, cselekedetét ez alapján az Isten mértéke szerint méri le.
Pál apostol azt mondja: "Szeretném tenni a jót, de nem tudom."
Képtelen az ember önmagától, Isten mértéke szerinti jót cselekedni. Az Isten értékrendje szerint kell tenni igazat, szentet és jót.

Istennek ebben meg kell reformálnia, meg kell újítani az életünket. Meg kell, hogy az Isten változtassa életünket, el kell, hogy végezze bennünk. Isten erre fel akarja használni az Ő Igéjét is, az Ő kijelentését. Meg kell reformálnia minket az Istennek."

Forrás: V.N. ref. lelkész8 megjegyzés:

 1. KÖSZÖNÖM szépen!!!!

  VálaszTörlés
 2. Nem volt tegnap nagy forgalmad ennél a bejegyzésednél? Terjesztettem a linket a kollégáim között... :) - úgy szeretném, ha sokan olvasnák! - és megélnék...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem szoktam nézni a látogatottságot, de most rápillantottam, 10-szer több volt, mint a többinek. :) Örülök, hogy terjeszted, így kell ezt. Ez a dolgunk. :)

   Törlés
 3. Mi is voltunk templomban és nagyon jót tett a lelkemnek! A gyerekek előadtak egy rövid színdarabot Károli Gáspár Bibliafordításáról. Még mindig hallok újat!:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Bibliafordításról színdarab? Azt hogy lehet eljátszani? :)

   Törlés
  2. Az egyik kisfiú volt Károli Gáspár, a Kislegény a deákja, és remek volt a szöveg. Elkérjem neked?

   Törlés
  3. Igen, elolvasnám. Köszönöm! :)

   Törlés

Kincset érő szavad:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...