2013. december 17., kedd

Adventi naptár 17. nap

A minap kicsit jobban tanulmányoztam a Krisztus születése igerészt, annak is a Máté evangéliumabeli írást. Föltűnt József szerepe, mely itt kicsit nagyobb hangsúlyt kap. A hite, a Krisztusba vetett bizodalma tűnik ki nekem leginkább. Nézzük csak meg egy kicsit jobban:

"Mária jegyese volt Józsefnek, de mielőtt egybekeltek volna, kitűnt, hogy áldott állapotban van a Szentlélektől. Férje, József igaz ember volt, és nem akarta őt megszégyeníteni, ezért elhatározta, hogy titokban bocsátja el. Amikor azonban ezt végiggondolta magában, íme, az Úr angyala megjelent neki álmában, és ezt mondta: "József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet, Máriát, mert ami benne fogant, az a Szentlélektől van Fiút fog szülni, akit nevezz el Jézusnak, mert ő szabadítja meg népét bűneiből." .... József pedig, amikor felébredt álmából, úgy cselekedett, ahogyan az Úr angyala parancsolta neki: magához vette feleségét, de nem érintette addig, amíg meg nem szülte fiát, akit Jézusnak nevezett el."

Megdöbbentem azon, hogy József elhatározta, elhagyja Máriát. Persze ez érthető is, mert úgy tűnik neki, hogy megcsalta, mástól esett teherbe. És egyszer csak megjelenik az angyal, és választ kap mindenre. Mennyit gyötrődhetett, milyen fájdalma lehetett, csalódottság és bizalomhiány léphetett fel nála, hisz a jegyese megcsalta őt. És az angyal elmagyaráz mindent. József hisz neki, megért mindent és az álom után is úgy tesz, ahogy hallotta, magához veszi a feleségét. Halleluja! 

Azt hiszem igazi példa lehet József többünk számára!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kincset érő szavad:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...