2013. június 23., vasárnap

Múzeumok

Éjszakája. Milyen jó ötlet. Szerintem ilyenkor az is ellátogat a múzeumba, aki amúgy év közben nem szokott.

Mi este 10-kor kezdtük hajnal 1-ig. Bár nagyon fáradt voltam és először a Déri Múzeum nem is tetszett, aztán amikor a Munkácsy terembe értünk, minden fáradtság elszállt. Korábban már jártam ott, de azóta, amióta megtértem, még nem. Felemelő érzés volt a trilógia előtt állni, és beleképzelni magam a történtekbe.

Krisztus Pilátus előtt - 1881: a sok gyűlölködő arca, a pilátusi gondolkodás. A jelenet lényegét a tömeg alakjaiban lévő emberi reakciók: ordító, kárörvendő, vádoló vagy részvéttel figyelő ábrázolása szolgálja. A gyűlölet, a rosszindulat, a kíváncsiság, az elgondolkozó magatartás megannyi lehetősége figyelhető meg a festményen.

Aztán ott van az Ecce Homo - 1896, amikor bemutatják Jézust, akit kiválasztott és kicsúfolt a nép, hogy őt feszítsék meg Barabás helyett. Íme, az ember. Jézus a törékeny nádszállal áll a centrális középen, minden kéz rá mutat, és ő vállalva a döntést, csak áll és beteljesedik az Ige. Az egész művön az elszabadult, gyűlölködő indulatok uralkodnak.

És végül a Golgota - 1884, a kereszthalál pillanata. Ezt mindenki ismeri. Megfigyelendő János evangélista a mű jobb oldalán vörös ruhában. Arcán tükröződik az elvégeztetett kifejezése.

Ezt a trilógiát is nagy bizonyságtételnek vélem felfedezni, evangelizáló hatással bírhat akár egy tárlatvezetés alkalmával is. Átélni, beleképzelni magunkat a történtekbe, tűrni a szenvedést és azt, hogy a mi arcunk is kifejezheti(te) azokat az indulatokat, amikor bűnben éltünk és Jézus törékeny nádszálként tűrte a megaláztatásokat.

Forrás: Déri Múzeum

Különös figyelmet érdemel még Munkácsy további két képe, melyet az este folyamán megnéztünk: Sirató asszonyok a keresztfánál - 1884: A kompozíció központi alakja a keresztre feszített Jézus. A kereszt alatt gyászoló édesanya, Mária és Jézust sirató asszonyok fájdalomtól meggyötört alakjai jelennek meg, mint a veszteség okozta fájdalmat szimbolizáló négy női figura; valamint a Golgota egyik vázlat képe. 

Sokat adott ez az este. Köszönöm!

1 megjegyzés:

  1. Névtelen16:26

    én, ahányszor látom a Munkácsy trilógiát, olyan hatással van rám, hogy jó ideig meg sem tudok szólalni. Egyszerűen valami fojtogatja a torkomat olyankor.

    Most, hogy újra együtt van, még nem láttam, de remélem hamarosan ismét megnézzük!

    VálaszTörlés

Kincset érő szavad:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...